line2.jpg

En del dagar är inte som andra...Vilken överraskning... - Hurra, jag får

Skytteanska Samfundets stora pris 2019


 jonas_w490.jpg
     SVT Västerbotten, 20 mars 2019

Musikern Jonas Knutsson får ett stort pris från Skytteanska samfundet. Knutsson är jazz- och folkmusiker och priset han får är på 250 000 kronor.

Knutsson är född och uppvuxen i Umeå, och flyttade 1983 till Stockholm för studier vid Musikhögskolan. Han spelar alla olika sorters saxofoner.

– Det är helt fantastiskt! Först och främst är jag väldigt överraskad men väldigt glad och stolt över att mitt arbete uppmärksammas på det här viset, det är en stor ära. Givetvis är jag också tacksam mot Skytteanska Samfundet över att de valt mig, säger Jonas Knutsson.

Priset innebär 250 000 kronor men för egen del var det motiveringen Knutsson fastnade för.

– Särskilt glad och rörd blev jag över den fina motiveringen. De har uppmärksammat att jag under lång tid har jobbat med flera olika genres att jag är lite flerspråkig. Då kommer man in på musik och vad musik är för något och vilken funktion det fyller i mitt liv.

Så här lyder samfundets motivering:

Jonas Knutsson har idag hela världen som sin musikarbetsplats, men med båda fötterna stadigt i Västerbotten. Få musiker idag kan uppvisa en så påtaglig bredd i musikaliska uttryck vad gäller form och innehåll, och samtidigt äga en geografisk förankring i flera olika världsdelar. Jonas Knutsson är att betrakta som en genuint nyfiken global upptäcktsresande i musik, dels rent tekniskt på sitt instrument som består saxofoner i olika skepnader. Men han kan också bearbeta ett musikaliskt innehåll som är så diversifierat att det innefattar både jazz- och folkmusik, samisk jojk, västafrikansk och nord- och sydindisk klassisk musik. Denna geografiska mix och pluralistiska tonalitet, i kombination med en uttalad ambition att systematiskt vara öppen för uttalad improvisation skapar en sällsynt blandning av nya musikaliska uttryck, som för lyssnaren ter sig fascinerande. Ändå uppfattas han som en musiker med rötter i den nordliga sfären och de komponerade låtarna har ofta namn med tydlig norrländsk anknytning. I just improvisationskonstens essens levererar han både outsinlig fantasi, hängivenhet och glädje, som innefattar musikaliska genrer av vitt skilda slag och över generationer, som för både unga och äldre är smittande. Som lärare och gästföreläsare på Kungl. Musikhögskolan har dessa egenskaper rönt stor uppskattning.

Fortfarande är han i ständig utveckling och influeras från vitt skilda musikaliska områden. Han har den internationella jazzscenen som arbetsfält, och där har han också fått ett tydligt erkännande. Knutsson är just nu mitt i sin musikaliska karriär och är tveklöst ett föredöme och en inspirationskälla för kommande generationer av musiker för att inte säga unga människor överhuvudtaget. Hans ofta återkommande medverkan, i olika grupperingar eller som solist vid Umeå Jazzfestival, som nu firat 50-årsjubileum, är välkänd.

Det är ingen överdrift att kalla Jonas Knutsson för flitig, både som komponerande, improviserande, ensemblespelande eller undervisande musiker. Genom åren har han spelat i ett otal musikaliska konstellationer som t.ex. Cabass, Mynta, Elise Einarsdotter Ensemble, Entell, Nordan, Encore Triptyk, Lárbre voyage/The travelling tree, Stockholm Folk Big Band, Hodos Quartet, Turbulent silence och även många egna olika grupperingar. Han har vidare medverkat i ett 80-tal skivutgivningar.

Jonas Knutsson har utövat ett framgångsrikt kulturarbete som nått långt utanför Norrlands gränser, rotat i och präglat av genuin norrländsk identitet och originalitet.

Priset utdelas vid Samfundets högtidsdag fredagen den 24 maj 2019 kl. 15.00.

line2.jpg

Saxat ur Norrbottenskurirens recension av
"Inte Bara Bach" från Festspelen i Piteå 2018-06-18

… har det blivit dags för saxofonisten Jonas Knutsson och kontrabasisten Christian Spering att applicera sina ansenliga improvisatoriska talanger och sina rika erfarenheter från jazzens och folkmusikens värld på en av musikhistoriens ofrånkomliga bjässar, Johann Sebastian Bach. 

Att höra Knutssons ömsom lockropsklingande, ömsom trumpetaktigt högstämda saxofoner och Sperings lika svängiga som lyriska kontrabas i vildvuxet fäbodjazziga tagningar på barockmästarens alster är oupphörligt fascinerande och samtidigt själsligt renande.

Något säger mig att Johann Sebastian själv sitter där med Jan Johansson och Lars Gullin på himmelsk första parkett och nickar entusiastiskt bifall.

En vacker inledning på årets Festspel!

Spering_o_Knutsson_40_kopia.jpg


line2.jpg


Stort tack till Konsthall Norra Kvarken och Eva Marklunds fascinerande konst.1_Knutsson_Solo_Konsthall_Norra_Kvarken_Recension.jpg2_Knutsson_Solo_Konsthall_Norra_Kvarken_Recension.jpg


line2.jpg

JKQ_Mosjon.jpg

line2.jpg

Stallet_Sanger_fran_Norr.jpg


line2.jpg

Sånger från Norr
tisd 27/3 kl 19.00 på Stallet, Stockholm 


  180327 sanger fran norr web

Välkomna till en kväll med folksånger från Sveriges tre nordligaste landskap. Sånger upptecknade under första halvan av 1900-talet i Umeå, Överkalix, Arjeplog, Vilhelmina, Tavelsjö, Medle, Norsjö och Älvsbyn – sånger från norr.

Lisa Lestander är sedan tidigare känd som en av sångerskorna i vokalgruppen Kraja. Under sina studier i svensk folksång, bland annat på Musikkonservatoriet i Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm kom hon att uppmärksamma bristen på dokumentation av sånger från Sveriges nordligaste landskap. Efterforskningar i länens musikarkiv, framför allt på Dialekt-, ortnamns och folkminnesarkivet i Umeå resulterade i upptäckten av de sånger vi här får höra på ”Sånger i norr”.

Här tolkas sångerna av Lisa tillsammans med Mats Öberg, denne gränslöse multimusikant som skulle kunna benämnas som syntvärldens Mozart samt Jonas Knutsson, en av Sveriges främsta folk, jazz och improvisationsmusiker som obehindrat rör sig mellan olika musikaliska världar. Alla tre uppväxta i Umeå, med ett gemensamt intresse för detta bortglömda material och de karakteristiska folkliga 
tongångarna från norra Norrland.

Lisa Lestander – sång, flygelhorn
Jonas Knutsson – saxofoner
Mats Öberg – synt, flygel, autoharp, munspel


line2.jpg

 Vasamuséet, Stockholm onsd 14/3
New_eyes_Wasamuseet.jpg

line2.jpg

Nacka Värmdö Posten om
KNUTSSONS KARAMELLER:

Jonas Knutsson, tvåa från vänster, med sin kvartett.

Konserter med sax och yoga

       KULTUR & NÖJE 10:52 | 20 januari 2018 

Fyra konsertkvällar på Dieselverkstaden i vår bjuder på jazzyoga, queerjazz och nyskriven körmusik. Saxofonisten Jonas Knutsson har satt ihop kombinationer av musiker ur sitt musikaliska universum

Konserterna är, enligt Jonas Knutsson själv, en möjlighet att experimentera med sådant han är nyfiken på. Han har i många år spelat jazz, folkmusik och världsmusik i många konstellationer.

– De här fyra konserterna speglar sidor av mitt eget musikaliska universum. Jag har spelat ihop med alla musiker tidigare. Det är en förutsättning eftersom budgeten är begränsad. Det är kompisar, säger Jonas Knutsson.

Han har satt ihop två liknande konsertserier på Dieselverkstaden tidigare och en återkommande punkt i år är ”jazzyoga”, som äger rum redan den här veckan.

– Jämfört med förra gången blir det mer elektroniskt, och det blir både en musikalisk och en visuell upplevelse. Det är valfritt om man vill delta i yogan eller om man bara vill lyssna och titta.

För att få plats sker den konserten på Dieselverkstadens stora scen, medan de följande konserterna sker på den lilla.

Kör, tablas och queerjazz
Konsert nummer två äger rum på alla hjärtans dag, och blir en kombination av saxofon, piano, bas – och Saltsjöbadens församlings damkör Alicia.

– Jag och tonsättaren Elise Einarsdotter har skrivit musik till texter med lite existentiell touch av en rad svenska poeter. Det är en alla hjärtans dag-konsert, men inte så gulligt. Det handlar om våra livsvillkor som människor.

Den konserten följs av ett möte mellan Sverige, Estland och Indien.
– Suranjana Ghosh är en av få kvinnliga tablasspelare, en slags indiska trummor. Det är fortfarande kontroversiellt att en kvinna spelar tablas. Hon delar sin tid mellan Uppsala och Kolkata och är en virtuos i den klassiska indiska musiken, samtidigt som hon gärna spelar med andra typer av musiker, säger Jonas Knutsson.

I det här fallet kommer hon att spela med en estnisk accordeon-spelare och nyckelharpspelaren Erik Rydvall.

Som sista vårkonsert möts Jonas Knutssons egen kvartett och sångerskan Frida Selander:

– Hon är en häftig person med lyskraft. Det jag fastnat för är att hon skrivit svenska texter till jazzstandards, och med ett queerperspektiv. Det kan nog bli både äldre material och kanske något från hennes nya skiva.

       De här gästar Knutssons karameller

24 januari - Jazzyoga 
Mikael Emsing, percussion, Andreas Estenssen, electronic/visuals.

14 februari - Hjärtat 
Elise Einarsdotter, piano, Olle Steinholz, bas och vokalensemblen Alicia.

21 mars – Folkmusik i vårdagjämningen
Tuulikki Bartosik, accordeon, Erik Rydvall, nyckelharpa och Suranjana Ghosh, tabla (indiska trummor). 

11 april – Jazz på queerig svenska 
Frida Selander, sång.

Lennart Spetz

line2.jpg

Umeås 50:e jazzfestival firade med jubileumsmusik: 
50th Edition Orchestra

Varmt tack till alla medverkande musiker och till Umeå Jazzfestival och initiativtagaren till konserterna tillika UJF:s chef sen 28 år, Lennart Strömbäck. Konserterna blev en mäktig upplevelse som jag aldrig kommer att glömma där alla var så fokuserade och verkligen gav allt för helheten. Tack alla som hört av sig och berättat att ni blev starkt berörda av våra konserter!
Music is the essence of life!

50th_Edition_Orchestra_Umea_2017_490W.jpg
 
Alla medverkande musiker tillsammans med Lennart Strömbäck innan söndagens konsert i Studion.
På Lördagen i IDUN var vi ytterligare 4 st. Foto: Kicki Mannberg

Lasse_Lystedt_Jonas_Knutsson_490W.jpg

Umeå Jazzfestivals grundare Lars Lystedt och undertecknad efter framförandet av Lasses egen låt "Havanna Blues". Foto: Kicki Mannberg

line2.jpg

Kvällskonsert:Mariayrkan.jpg

Knutte_i_Savar_kyrka.jpg

Lyssna / Listen

line2.jpg

Umeås 50:e jazzfestival firar med jubileumsmusik: 
50th Edition Orchestra

Vi inleder nu vårt årslånga jubileumsfirande med 50th Edition Jazz Orchestra som intar Idunscenen
under lördagseftermiddagen. Här exponeras några av vår tids improvisationsmusiker som alla tagit 
stora intryck av vår stads jazzmusikaliska arv men som också skrivit sin egen historia och lagt till
sina unika kvaliteter.

50th-edition-orchestra1.jpg

Jag har fått i uppdrag att leda ensemblen. I husbandet återfinns slagverkaren Mikael Emsings Trash Orchestra men även många andra musiker från Umeås jazzscen.

Läs mer / Read more

Jonas_SR_Umea_kopia.jpg

Foto: Markus Åkebo
Lyssna /Listen

line2.jpg

Willemark Knutsson Öberg 

Lite i taget har vi äntligen börjat fila på nytt material. Kanske blir det ändå en skiva igen!  En uppföljare till ”Alla Drömmars Sång”. Denna gång tänker vi i termer av ”svenska klassiker” och provar oss fram bland gemensamma favoriter som tex Marie Bergmans "Dagar".

Lyssna/ Listen

Dagar.jpg

 Det har snart gått fem år sedan vi gjorde ”Alla Drömmars Sång” –

vi har sparat ett klipp från nättidningen blindedbysound.com där vi fick beröm av Greg Babrick i april 2013:

 ”There is a certain beauty of the music of Lena Willemark, Jonas Knutsson and Mats Öberg that deifes easy description. The trio identiy as jazz, but as broad as that term is, it does not do justice to their new album, ”Alla Drömmars Sång”. Maybe it comes from thier Swedish heritage, and a culture that I am not very familiar with. But there is more to it than that. Music is universal, not geografical, and there is something about this recording that drew me in immediately. After numerous spins, the attraction has only grown deeper. ”Alla Drömmars Sång” translates to ”Song of Dreams”, which is about as apt a title as I could think of for this album.

line2.jpg


"When thinking gets too slow",

mitt TED X talk om improvisation 

Att improvisera från insidan är lätt för mig men att beskriva det från utsidan...Huvvaligen va svårt! och inte på modersmålet heller. Verkligen en utmaning. Jag gjorde i alla fall ett försök.

Se / Watch

TED_X_Knut_1.jpg

line2.jpg


Musik för kyrkorummet: INTE BARA BACH
Jonas Knutsson, saxofoner
Christian Spering, kontrabas och elektronik

Musik av JS Bach, improvisationer och egna kompositioner är ett konsertprogram som vi hoppas kunna jobba med framöver. Hör av er om ni vill veta mer: knutssongs@gmail.com eller https://www.facebook.com/jonas.knutsson.355

Lyssna / Listen

Spering_Knutsson_W490.jpg

 

line2.jpg

Kvallskonsert_Knutsson.jpg

line2.jpg

Beches Indian Brew på turné!

20161021_BIB_Malmo_IMG_7132_lores.jpg

Söndag 16/10 16.00 Kulturhuset, Stockhom
Måndag 17/10 19.30 Göteborgs Konserthus
Torsdag 20/10 21.00 Global, Köpenhamn
Fredag 21/10 19.00 Palladium, Malmö
Lördag 22/10 19.00 Kulturkvarteret, Kristianstad
Lördag 29/10 21.00 Umeå Jazzfestival

 Beches Brew:

Bengt Berger, drums; Lise-Lotte Norelius, percussion/electronics; Stefan Bellnäs, bass; Max Schultz, guitars; Sir Thomas Jäderlund, saxophones, bass clarinet, Livet Nord, violin; Jonas Knutsson och Thomas Gustafsson, saxophones.
 

Akkarai Sisters

De två systrarna Akkarai Subhalakshmi och Akkarai Sornalatha har väckt stor uppmärksamhet i de sydindiska klassiska musikkretsarna under de senaste åren. De framträder som fiolduo men inte nog med det, de ger också konserter som sångduo på högsta nivå vilket är helt unikt inom den krävande sydindiska konstmusiken. När vi spelade i Chennai spelade den yngre systern Akkarai Sornalatha med oss men efter att vi hört deras egna konserter blev vi så betagna att vi även bad den äldre systern Akkarai Subhalakshmi vara med oss här. Till vår glädje blev hon också förtjust i vår musik och kommer med på oktoberturnén.
K. U. Jayachandra Rao, mridangam. 
B. Shree Sundarkumar, khanjira, mridangam. 

line2.jpg

Nu är det dags!
Bothnia Rhytm Orchestra
Folk / Jazz / Rap / Big Band 

Musiker med rötter i Öster- och Västerbotten, Stockholm, Helsinki och Córdoba möts och släpper loss den musikaliska urkraften tillsammans med solisterna och kompositörerna Erik Rydvall nyckelharpa, Mofeta rap, Jonas Knutsson saxofoner. Mäster Hasse Hjortek får våra låtar att lysa lite extra genom arr och dirigering.

”Music is the sound of the soul”

Välkommen!

 4/10 Jakobstad         Schauman hall 19.00
5/10 Vasa                  Ritz  19.00
7/10 Umeå                Väven  19.00
8/10 Umeå                Väven  19.00
10/10 Skellefteå        Anderstorpssalen 19.00
12/10 Sundsvall        Tonhallen  19.00
13/10 Gävle              Gävle Teater  19.00

 Länkar för biljetter finns här:

http://bothniarhythmorchestra.eu/

Hasse_o_BRO.png

line2.jpg

Välkomna!

2016-09-01
Anatolisk, Norsk och svensk folkmusik i ljuv förening ger en vink om livets mening.
Kär återförening i afton på Reginateatern i Uppsala kl 18.00 när vi inviger Hijazz Music Festival

Fuat Talay: saz, arr, komp (dk)
Jonas Knutsson : sax, arr, komp (sve)
Britt Pernille Frøholm: hardingfela (nor)
Lisa Lestander: sång (sve)
Rafael Sida: slagverk (sve)
Erik Rydvall: nyckelharpa (sve)
Clas Lassbo: kontrabas (sve)

Nye_Toner_I_Nord_Stallet.jpeg

line2.jpg

Vädret ser lovande ut. Massor av musik under uppsegling.
Vårt lilla band börjar 19.30 Med Rickard Jokela bas, Mikael Emsing slagverk, Johannes Bergenheim piano, Thomas Ivarsson trummor och speciell gäst är Lisa Lestander sång.

Musik_vid_havet.jpg

line2.jpg

Mats Öberg och jag ser fram emot vår kommande middagskonsert på Sävargården, Umeå den 4.e maj
Jonas_Mats_live_kopia.jpg

Lyssna på en låt från vår 1.a CD Vadårå Vadårå här

line2.jpg

Jonas Knutsson Quartet på "Kammaren" 
- den 16 + 17 mars, här ett klipp: 

Klicka här

line2.jpg

"Hårdsväng med Jonas Knutsson Quartet på Nef"

 Jonas Knutsson Quartet Nefertiti 26/2

Innan konserten på Nef laddade jag förväntansfullt upp med albumen A remark you made, Alla drömmars sång och framför allt Vyer. Kvartetten hade i ett ombyggt Nef en publik på drygt hundra sittande gäster, som enligt Rafael Sida var med dem hela tiden. De gästade senast för cirka sju år sedan.Saxofonisten Knutsson smyger med en fot i jazziga marker, medan han som bekant tar bastanta steg i olika world music-riktningar.  Övriga medlemmar bidrar naturligtvis med sina influenser.

Första konserten för i år inleddes med en sprittande melodi på altsax, fäste mig särskilt vid Anders Perssons känsliga anslag. Man avrundade med en tilltalande förskjutning av melodin. Mer mestadels up-tempo följde i  egen variant av Ovan där.  I en till sin karaktär utdragen ballad hände plötsligt något remarkabelt. Inträffade efter ett stick i form av pregnant bassolo. Anförda av Knutsson, vars sopran är som en förlängning av honom själv, kom musikerna in i en andra andning. Tonspråket blev ännu ledigare, mer självklart. Från en gnutta besvikelse till helsåld, åkte jag av hänförelse med på resten av resan, som nu hade begåvats med idealisk tonträff. 

Mångsysslaren Knutsson berättade att han inför turnén skrivit nytt material, tillsammans med  sin pianist från Majorna. Än så länge odöpta låtar. Från senaste lovordade CD:n Livsmedel hämtades ett suggestivt fyverkeri, Slängpolskan från Småland ihopbyggd med en sydamerikansk låt var en otrolig stämningshöjare. I Kumare/ Magdalenapolskan bjöds vi på ett närmast osannolikt lyckat giftermål mellan bebop och världsmusik. Ett behagligt groove övergick i bebop-fraser på altsax med understöd av hett trummande. Blev en extra lång liveversion kyddad med Rafael Sidas uppbrutna rytmer och vokala bidrag , jämte ett längre bassolo i folkvisetakt samt ytterst njutbara okonventionella klanger från  frontmannen.

Andra set artade sig till ett rent triumftåg. Ljudet var förnämligt, fylligt med  basgången ganska högt mixad.  Vi serverades ett flertal stilar i läckert format. Här fanns allt ifrån norrländsk komtemplation till begisk utflykt, swingorienterad komposition och indiska skalor. Nytolkningen i baktakt av Hymn var en hit.

Aftonens absoluta urladdning bestod av afrofunk med såväl gälla gnisslande toner och fräckt trumsolo. Spännvidden var som sagtenastående! Fascinerades av några lyriska inslag och excellent samspel, vars sammanbindande kitt var  Sida, normalt sett mest känd som slagverkare. Knutsson växlade smakfullt mellan sopran, alt och baryton med oklanderlig teknik.  Häpnade över att många låtar framför med  förbluffandemycket sväng, hade trott att det skulle vara mer likt ECM:s sound. Avvägningarna mellan ensemblespel och soloinpass var skickligt genomförda.  Saxofonisten med rötter i Västerbotten gav oss förstås ett betagande melankoliskt solo på altsax där han hedrade hembygden. I extranumret var det call and response som gällde med en underskattad pianist i centrum.  Helheten handlade om att förmedla kvalitetsmusik till glädje och tröst vilket sannerligen lyckades.

Mats Hallberg

line2.jpg

Jeanette Köhn / Jonas Knutsson / Trio X
turnéplan Uppsala län, februari 2016 

Lördag 13 februari 18.00 Stavby bygdegård,
Söndag 14 februari 15.00 Söderögården, Långalma
Måndag 15 februari 19.00 Vittinge kyrka
Tisdag 16 februari 19.00 Tilassalen, Knivsta
Onsdag 17 februari 19.00 Föreningshuset Gårdskär
Torsdag 18 februari 19.00 Fridegårdsteatern, Bålsta
Fredag 19 februari 19.00 Equmeniakyrkan, Karlholmsbruk
Lördag 20 februari 15.00 Västerledskyrkan, Enköping

Jeanette Köhn sång, Jonas Knutsson saxofoner, Per Johansson bas, Lennart Simonsson piano, Joakim Ekberg trummor
Efter några härliga repdagar ser vi fram emot turnén. Musiken blir jazz, klassiskt, filmmusik, folkmusik. Allt med lekfullhet och spelglädje. Välkomna! 

line2.jpg

2015-09-11
Tvenne releaser i helgen!
Berger Knutsson Spering och Max Schultz
Releasekonsert "Blue Blue" på Pygmeteatern, Stockholm 19.00
Vegagatan 17 (T-Odenplan) 

ce34_cover-334x304.jpg

SKIVRECENSIONER DN   

JAZZ

Berger Knutsson Spering Schultz

”Blue blue”. (Country & Eastern/Naxos)

Ofta tycker jag att man mixar basen för lågt i akustisk jazz. Desto härligare att få höra Christian Spering så klart och kraftfullt på nya skivan med trion Berger Knutsson Spering - som nu har blivit en kvartett med Max Schultz på gitarr. Alla bidrar med låtar: idel förstatagningar inspelade i Atlantisstudion och med teknikern Janne Hansson i sitt esse också vad gäller ljudet/mixen i sin helhet. Den ursprungliga trion har ju alltid varit rätt vild och spretig. Med Schultz låter de på sätt och vis mer samlade. Tyngre, också. Men utan att förlora glimten - med Bengt Berger på trummor som yttersta garant. Saxofonisten Jonas Knutsson förblir kungen av melodiskt schvung, medan Schultz förstås är helt rätt man för skivans genomgående bluestema.

Bästa låt: ”Motsols”


Thomas Tidholm / Jonas Knutsson: "Orsa by Night"
2015-09-12 i Paviljongen, Vitabergsparken kl 16.00
Gäst: Erik Rydvall, nyckelharpa 

ce35_cover-336x304.jpg

Five years after meeting, author/musician Thomas Tidholm and composer/saxophonist Jonas Knutsson has made the traditional music from the old village of Orsa in Sweden, grow to embrace the world.

 This is the story:

”We met at a course teaching the playing of folk tunes on wind instruments in connection with the Hovra Meet in northern Hälsingland. Jonas taught, Thomas was an enthusiastic participant. Something clicked, and after three days of talking and playing we were on stage in Bönhuset (The House of Prayer) – Jonas blew and Thomas read.
The year after, we we played together in Bönhuset. By then we had both – thanks to Björn Ståbi, host of the Hovra Meet – fallen for the music of Orsa, but Pers Hans from Rättvik who was waiting in the foyer was happy to hear one of his own polskas.
Our contact developed, and in 2007 we made a CD with poetry and horns called Himlen Har Inga Hål (Heaven Has No Holes).

From there our common musical journey continued, now in a little room on Brännkyrkagatan in Stockholm.
The music from Orsa was still there somewhere in the centre – tunes with singular twists, full of tales. We wanted to hear these more clearly, and therefore we started playing them more slowly. Sometimes we had to stop in the middle and look around in order to understand properly. Drones and shifts arose, we played the tunes ever more freely. Lots of associations came and we made room for them – canticles and songs, tales of our own, new tunes. Shostakovich often sat in a corner, Gil Evans made a polska, anything could happen.

We never left Orsa, but the world became a little bigger every time.
We started recording. We met on and off for five years.
When Jonas came home from tours in Europe, Thomas took the train down to Stockholm.
This turned into a CD – Orsa by Night. But it’s not over.” – Thomas Tidholm

line2.jpg

Vårturné med Jonas Knutsson Quartet:
3 - 7 februari, Bollnäs-Stockholm-Umeå-Skellefteå

Gurken.jpg

Välkomna till vår turné genom Sverige! Det blir musik från nya CD:n Livsmedel.
Lyssna på "Kumare"
Köp musiken här! 

Här är en recension i DN av musiken:

22Livsmedel22_DN_recension_JKQ_490W.jpeg

line2.jpg

Lördag 15:e november 2014
Prova Yoga till Livemusik på Dieselverkstaden,
stora scenen!

Knutsson440main.jpg

-Kom och pröva göra yoga till levande musik!
+ Härligt ljud och ljus.
Alla är välkomna! 
Det går bra att bara sitta med som åhörare/åskådare också givetvis. 
“Body and Soul” är ett lustfyllt experiment där levande musik och yoga möts under ledning av yogainstruktör Pia Lahdenperä och improvisationsmusiker. Saxofonisten Jonas Knutsson gör under eftermiddagen ett unikt samarbete mellan lyskraftiga musiker och yogacommunityn “Art of living”. Tillsammans skapar de ett rum där själ och kropp förenas till ett.

Plats: Dieselverkstaden Sickla - Stora Scenen
Längd: ca 75 min
Pris: 160:- Pensionärer/ studenter : 80:-
Så här går det till: 
Om du vill förboka gör det här:
http://dieselverkstaden.se/evenemang/knutssons-essentials-9-live-konsert-med-yoga/
Annars kom bara dit.
Vi börjar med 15 min musik sen startar yogan.

Musik: Ira Mogilevsky flygel, Max Schultz gitarr, Jonas Knutsson saxofoner, Bengt Berger slagverk, Christian Spering kontrabas och elektronik
Yoga: Art of Living.
-Hjärtligt Välkomna!

https://www.facebook.com/events/757788237620176/?pnref=story

line2.jpg

September 2014
Berger Knutsson Spering på Glenn Miller Café

BKS_post_rest_Jonas.jpg

Vårt kära gamla BKS ska få lira 2 kvällar på Glenn Miller Café. 1.a och 2.a sept. Vår låtlista är numera så lång att vi struntar i den och bara kör i stället. Avbryter varandra om man kommer på nåt bättre eller bara blundar och hoppas...
Lyssna här:
-Välkommen! 

line2.jpg

September 2014
Jonas Knutsson Quartet ny CD och konserter

Livsmedel_framsida_490W.jpg

Saxofonisten Jonas Knutsson har varit en del av den svenska musikscenen i 30 år och hans kvartett firar 15-års jubileum med skivsläpp av nya albumet ”Livsmedel” Svängig, melodisk jazz med stor känsla och stort kunnande.
Konserter: 8/9 Borlänge, 13/9 Gävle och 14/9 Dieselverkstaden Stockhom
Jonas Knutsson: saxofoner
Anders Persson: piano
Clas Lassbo: kontrabas
Rafael Sida: slagverk
Lyssna på en låt här: 
-Välkommen! 

line2.jpg

Maj 2014
Nos Honks (SE/FR) bjuder in Jean Michel Veillon och
Gilles Le Bigot(FR Bretagne) på turné i Sverige och Danmark

knutsson490main.jpg

Maj 2014
Nos Honks "Prisma", ny CD!

Nos_Honks_Prisma_490.jpg 


line2.jpg

Februari 2014
Jonas Knutsson Quartet ny CD:
"Livsmedel"
JKQ_Kicki_W490.jpg

Vi är nu i slutfasen av jobbet med nya CD:n "Livsmedel".
Anne-Li Karlsson tecknar för fullt på omslaget.
Jonas Knutsson: saxofoner
Anders Persson: piano
Clas Lassbo: kontrabas
Rafael Sida: slagverk

Här är ett första smakprov. En återinspelning av min 20 år gamla "Hymn". En melodi som Avicii använder på låten "Dear Boy" på nya albumet "True".

"Hymn (No 2)"

 

line2.jpg

 

2013-11-24
Knutssons Essentials presenterar:
"En eftermiddag med poesi, musik och röster"
Thomas Tidholm, poesi / klarinett
Jonas Knutsson, saxofoner
Gunnel Mauritzson, sång
Veikko Kiiver, sång
Anna-Lena Engström, sång

Dieselverkstadens lilla scen i Sickla kl 16.00 

Tidholm_Knutsson.jpg

Knutsson & Tidholm

Vi träffades i Håvra, två blåsare ditlockade av försommaren och spelmansmusiken, som ofta var de pregnanta men outgrundliga låtarna från Orsa. Det var där vi började. Snickarglädjen tog vi med oss in ett eget äventyr i det oförutsägbara, musik som ibland bara lättjefullt  vill ligga och flyta, ibland  tycks vilja följa några  osynliga rottrådar ner i underjorden . Och vi blåser i våra lurar och följer med, vad ska vi annars?

line2.jpg

2013-11-09
Knutssons Essentials presenterar:
Kungliga Musikhögskolans Folkmusikstorband
KMH Folk möter koramästaren Jali Alagi M´Bye (Gambia) och jazz/folk piano-maestro Arne Forsén.
På Dieselverkstadens stora scen i Nacka kl 16.00 

Arne_Alagi_1.JPG
Jag är oerhört glad att med Dieselverkstadens hjälp få möjligheten att presentera det här unika samarbetet. Missa inte denna eftermiddag fylld av Alagis magiska melodier och grooves.
-Välkomna!

line2.jpg

2013-09-28

Lena Willemark Jonas Knutsson Mats Öberg
Stockholm, Stallet kl 19.00 

Lena_Jonas.jpg
Vi befinner oss just nu på något så ovanligt som turné! I går Visby, ikväll Stallet i morgon Gävle, sen Kumla och Örebro. 

line2.jpg

2013-09-28
Knutssons Essentials presenterar:
Mathilde Renault, sång / piano
Jonas Knutsson, saxofoner
Dansare från MaudsArt
Dieselverkstaden Nacka, lilla scenen kl 16.00
Läs mer

Knutsson_Renault_490W.jpeg
Jag är glad att med hjälp av Dieselverkstaden kunna presesentera belgiska kompositören, singer-song writern och pianisten Mathilde Renault. Mathilde och jag har jobbat ihop sedan 2009 när vi spelade in CD:n "Louana". Turnéer har det blivit i belgien och sverige. Festivalframträdanden på tex Paris Jazzfestival m.m. Denna afton gästas vi av improviserande dansare från MaudsArt i Uppsala.

line2.jpg

2013-07-10
Jonas Knutsson Quartet ny CD
  JKQ_Pannhuset.jpg 
  Från vänster: Anders Persson piano, Jonas Knutsson sax, Rafael Sida perc, Clas Lassbo bas
  Äntligen kom vi till skott och möttes 2 dagar i sköna pannhuset för att spela in ny musik.
  Ska bli spännande att mixa så småningom.Tack till Classe och Magnus Persson samt 
  Göran Peterson, som gjorde det möjligt!


        Rafael_490w_Pannhuset.jpg

         Jonas_490w_Pannhuset.JPG

         Anders_490w_Pannhuset.jpg

         Clas_490w_Pannhuset.jpg

line2.jpg

2013-05-29
"Beethoven - Grand Tour"
Niklas Rådström, text
Berger Knutsson Spering och Indrakvartetten 

130502_Beethoven_GrandTour1.jpg 
Nu har repetitionerna kommit igång inför Lyckå Kammarmusikfestival. Beethoven- Grand tour.
Att få höra delar av Beethovens stråkkvartetter i ett vardagsrum med Indrakvartetten är nåt som varje människa borde få uppleva. BKS hänger på, improviserar, lånar teman, skissar. Undrar just vilken text Niklas ruvar på? 

line2.jpg

2013-04-05
Recension från Blinded by Sound, USA
Willemark Knutsson Öberg
"Alla drömmars sång" 

Idag fick vi en recension som verkligen gjorde oss glada.
Greg Barbrick skrev den. 

There is a certain beauty to the music of Lena Willemark, Jonas Knuttson, and Mats Oberg that defies easy description. The trio identify as jazz, but as broad as that term is, it does not do justice their new album, Alla Drommars Sang. Maybe it comes from their Swedish heritage, and a culture that I am not very familiar with. But there is more to it than that. Music is universal, not geographical, and there is something about this recording that drew me in immediately. After numerous spins, the attraction has only grown deeper. Alla Drommars Sang translates to Song of Dreams, which is about as apt a title as I could think of for this album.

Lena Willemark (vocals, violin, viola) is described as a "major voice in Swedish folk music," which does not surprise me. Her voice has an earthy quality, an honesty if you like, that adds a very distinctive element to the songs she sings on. Her violin and viola playing is just as important, as it takes many of the pieces in directions one would never have expected.

There is a strong sense of mystery to this music, and much of it comes from the saxophone of Jonas Knuttson. He is a large man, with a "big musical appetite," yet onAlla Drommars Sang his horn never overpowers the songs. Knuttson's sax adds a marvelous accompanying voice to everything. I have heard it said that the best players know what not to play, because that is the hardest thing of all. It is clear that Knuttson knows this instinctively.

Mats Oberg's piano may well be the "other" aspect of this music that makes it so special. His playing provides the glue that holds everything together, but there is more to it than that. On many of the songs, the precise command of his playing seems to lift the music into an entirely different realm.

The individual parts are superb, but there is something of a musical alchemy that catches hold when the three play together. It drew me in from the opening notes of the first track, "Norrskensbrand." The three musicians blend together perfectly here, and produce a sound all their own. This Swedish jazz cum folk mode continues on such songs as "Limberg," "Jag Unnar Dig," and others.

For this listener, the instrumental interplay between Knuttson and Oberg is key. I was especially entranced by the way the two interact during "Laungga Tid," among other tracks. The brilliance of these musicians cannot be overstated.

There is more to Alla Drommars Sang than "just" these alluring tones though. Another very intriguing direction they pursue is heard in "Kambhoji." This song virtually defines what came to my mind when I pondered the name of their record label, Country & Eastern. Willemark's violin has morphed into a fiddle on this cut, and "Kambhoji" is the first Swedish hoedown I have ever come across.

The album's closing "Ja-Ia" is perhaps the most intriguing. I thought I had recognized the name of Mats Oberg from somewhere, and it was on this track that I made the connection. He is one half of the Mats/Morgan Band, whose Cuneiform Records releaseThe Music or the Money from 2010 is exceptional. I am glad that I did not make the connection immediately, because it probably would have clouded my expectations, in one way or another. "Ja-Ia" is the trio's most overt foray into the avant-garde, and on it they all really flex their musical chops. It is a great way to end the album, and only leaves the listener wanting more from this very impressive trio.

As mentioned earlier, Alla Drommars Sang is available from the Swedish label Country & Eastern, who have a number of other releases in their catalog as well. The label has been a great find for me, and I will be reviewing more of their titles here in the future. For those interested in jazz of a unique and very satisfying nature, I would suggest checking out the label at their website. If Alla Drommars Sang is any indication, there is a great deal more fascinating music there, just waiting to be discovered.

line2.jpg

2013-03-12
Releasekonsert på Orionteatern för
"Alla drömmars sång", kl 19.00
Willemark Knutsson Öberg 

Det blev en platta! Vi är glada!
Vi ska spela i dekoren till pågående föreställning som lär inehålla levande djur. Häst bl.a. Tag med astmamedicin! Det kommer jag att göra... 

Alla_drmmars_sng_490w.jpg

Lena Willemark sång fiol, Mats Öberg keyboards munspel, Jonas Knutsson saxofoner

line2.jpg

2012-11-15
Knutssons Essentials Dieselverkstaden:
Stora Scenen kl 19.00
Willemark Knutsson Öberg och KMH Folk

Just i detta nu repas det för fullt inför konserten på torsdag. Känns som att det kommer att bli en höjdare. Energi, melodier, sväng! Välkomna på torsdag!

KMH_Folk_Mats_Lena_Rep.JPG

Lena Willemark sång fiol, Mats Öberg keyboards munspel, Jonas Knutsson saxofoner, KMH Folk (30 studenter från Folkmusikinstutitionen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm)

line2.jpg

2012-10-24
Turnépremiär i Gävle Konserthus:
Tom Kennedy (US) + Jonas Knutsson Int. Quartet

TomKennedy_5472_490.jpg

Tom Kennedy bas (US) Jonas Knutsson sax, Charle Blenzig piano (US), Tuomas Ojala trummor (Fin-Swe)

Efter att Tom Kennedy och jag turnérade ihop i slutet av 80-talet har våra vägar inte korsats så ofta. Härom året möttes vi i New York en kväll när Tom spelade med Mike Stern och då föddes idén till den här turnén.
När Tom Kennedy inte håller på med sina egna musikaliska projekt reser han runt världen med gitarristen Mike Stern eller i projekt med trumslagaren Dave Weckl tex.
Det är ingen överdrift att kalla honom superviritous.
Charles Blenzig har varit en del av New Yorks jazzscen i över 25 år vid det här laget. Just nu jobbar han med bl.a. den italienske rapstjärnan Lorenzo Cherubini. (aka Jovanatti) och  sedan många år med singer/songwritern Michael Franks etc.
Tuomas Ojala är en fantastisk lyskraftig trumslagare med energi och sväng. Han spelar bla med gruppen Gusshpanka med pianissan Ira Mogilevsky och Trio Mockunas / Anderskov / Ojala.
Vi ser fram emot en kul vecka på jobbet med full fart!
Vi besöker Gävle, Göteborg, Umeå, Robertsfors, Stockholm och Örebro
Välkomna! 

line2.jpg

2012-09-27
Knutssons Essentials Dieselverkstaden:
Jonas Knutsson Quartet
gästas av elever från Rytmus 

Knutssons_Essentials_dieselverkstaden_2x100.jpg

Jonas Knutsson saxofoner Anders Persson piano Rafael Sida slagverk Clas Lassbo bas

line2.jpg